0

Все про порцеляну: яка вона та з чого зроблена

Ми вирішили дізнатись, в чому секрет такого попиту на порцеляновий посуд. Що це за матеріал? З чого зроблені дивовижні чашки, тарілки та сервізи? Чому так важко відвести погляд від порцелянового посуду?

Що таке порцеляна?

Порцеляна, або як ми звикли говорити, фарфор — це унікальний матеріал, один з різновидів кераміки, який за півтора століття свого існування не втратив цінності та привабливості. У той самий час, порцеляна — це просто обпалена суміш каоліну, глини, кварцу, польового шпату… А та унікальна білизна, палітра фарб, сяяння кольору всього-на-всього результат правильного технологічного процесу. В результаті обпалу отриманий матеріал стає водонепроникним, білим, без пор, просвіченим у тонких шарах та дзвінким. Саме така рецептура кобальтової фарби та точний склад емалі створює всю магію фарфору. Так, здається що саме магією наповнене кожне блюдечко, кожне горнятко та кожна фарфорова ваза. Гончарна справа — це мистецтво, яке зароджувалось тисячі років тому по всьому світу.

Звідки порцеляна родом?

Вважається, що порцеляна була винайдена в Китаї у VI-VIII столітті нашої ери, за тисячу років до того, як його виробництво розпочалось в Європі. Довгий час китайські майстри зберігали у таємниці технологію виробництва. Але вже через 500 років сусіди Китаю, корейці, навчились виробляти так званий “твердий фарфор”.

Яка порцеляна буває?

Існує декілька видів порцеляни, які відрізняються технологією виробництва, якісними характеристиками та властивостями. Вироби з кожного типу фарфору представлені на нашому сайті!

Основні види:

– м’який фарфор

– твердий фарфор;

– кістяний фарфор

М’який фарфор

 Цей різновид порцеляни був створений європейськими майстрами, які намагались відтворити китайську тверду порцеляну. Вони намагались створити твердий, білий та прозорий фарфор з різноманітних інгредієнтів, але отримали м’який. Його обпалюють при нижчих температурах, тому він не спікається повністю, тобто залишається пористим.

М’яка порцеляна має свої переваги. Більша частина виробів кремового кольору, якому надають перевагу деякі естети. Крім того, фарби, які зазвичай використовують для розпису м’якої порцеляни, зливаються з глазур’ю та додають виробам легкості та витонченості.

Churchill – бренд визнаний у всьому світі, є лідером у виробництві м’якого фарфору. Сьогодні компанія об’єднує багатий історичний досвід з останніми технологічними досягненнями. Температура обпалу кожного предмету понад 1000 °C, завдяки чому посуд не тільки неймовірно гарний, але й напрочуд міцний та практичний. Виробники дають 5-ти річну гарантію від сколів та подряпин на кожну позицію з будь-якої колекції.

 

 

Твердий фарфор

 

 Він завжди був еталоном та зразком довершеності для виробників фарфору. Це саме та порцеляна, яку китайці робили з каоліну та китайського каменю. Пропорції можуть бути різноманітними. Вважається, що чим більше у порцеляні каоліну, тим він міцніше. Твердий фарфор зазвичай важкий, непрозорий, має білий колір з відтінком сірого. Температура обпалу 1400-1600 °C.

Компанія Pordamsa створює ідеальний твердий фарфор, послуговуючись як технологією машинного виробництва, так і ручного. Візитівка іспанської компанії — інноваційний дизайн. Ресторатори та готельєри високо оцінюють бренд, підкреслюючи його зносостійкість, практичність, багатофункціональність та зовнішній вигляд. Переглянути колекції та замовити посуд можна у розділі “Бренди” на нашому сайті.

 

Кістяний фарфор

 Особливий різновид твердої порцеляни із додаванням перепаленої кістки. Кістяний фарфор напрочуд міцний, при цьому він відрізняється білосніжним кольором та прозорістю. Міцність досягається плавленням основних інгредієнтів в процесі обпалу. Завдяки молочно-білому кольору, прозорості та міцності кістяний фарфор завоював відмінну репутацію та першість на світовому ринку.

Лідируючі позиції на світовому ринку посіла компанія Fortessa, що виготовляє та реалізує професійний посуд. Справжньою гордістю бренду є колекції з кістяного фарфору! Порцеляна від Fortessa прикрашає столи міжнародної мережі готелів Kempinski Hotels. Елегантний, витончений та практичний посуд — це обличчя будь-якого закладу!

 

 

Як доглядати за порцеляною ручної роботи?

Для миття порцелянових виробів треба обирати миючі засоби без абразиву. Губки підходять виключно м’які. Мити посуд тільки теплою водою. Для сушки використовуйте м’які рушники. Саме так доглядають за тою порцеляною, що передається у спадок, як сімейна реліквія.

 

  • Поділитися